ZŠ na Lomnickej ulici plánujú prebudovať na školu zdravej klímy

27.02.2011 Celý región

Vranov nad Topľou 27. februára (TASR) - Mestské zastupiteľstvo vo Vranove nad Topľou schválilo v týchto dňoch realizáciu projektu s názvom Škola zdravej klímy, do ktorého sa plánuje zapojiť Základná škola na Lomnickej ...
Cieľom projektového zámeru je hlavne realizácia tepelno-izolačných a technologických opatrení v exteriéri a interiéri školského zariadenia, ako aj niekoľkých sprievodných aktivít.
Školské zariadenie prejde v prípade realizácie projektu, ktorý plánujú ukončiť v roku 2012, rôznymi stavebnými úpravami, a to rekonštrukciou a zateplením podláh, obvodového plášťa budovy, ako i znížením a zaizolovaním stropov v jednotlivých miestnostiach. Výraznou zmenou prejde systém ústredného kúrenia budovy, čím sa v spojitosti so zateplením objektu zvýši efektívnosť jeho prevádzky. Z dlhodobého hľadiska sa v dôsledku inovatívneho spôsobu vykurovania zabezpečí jeden z ďalších cieľov, ktorým je znižovanie emisií skleníkových plynov.
Podľa navrhovaného projektu bude nový systém vykurovania pracovať pomocou tepelného čerpadla, ktoré bude odoberať teplo z hĺbky pod povrchom zeme. \"Podľa potreby sa zrealizuje jeden alebo viac vrtov s hĺbkou 80 až 150 metrov, \" informuje dokumentácia k projektovému zámeru.
\"Realizáciou tohto projektu zhodnotí mesto svoj majetok. Jeho súčasťou budú i vzdelávacie aktivity, takže dôjde aj k osvete v oblasti životného prostredia, \" zhodnotil primátor mesta Ján Ragan.
Celkový predpokladaný rozpočet projektu predstavuje sumu 89.000 eur. Časť jeho nákladov asi v hodnote 50.000 eur zafinancuje mesto zo svojej pokladnice a ostatné prostriedky plánuje získať na základe partnerstva s OZ Ľudia a voda vo forme grantu z programu medzinárodnej inštitúcie Global Environmental Facility. Doba realizácie projektu je vrátane jeho príprav, ukončenia a vyúčtovania plánovaná na obdobie 19 mesiacov.
 

Vyberte región